Hur man skapar ett amorteringsschema med hjälp av Excel-mallar


Håll ett öga på dina betalningar och lånesaldo.

Om du vill ha ett enkelt sätt att se schemat för ditt lån kan du skapa en amorteringstabell i Microsoft Excel. Vi visar dig flera mallar som gör det enkelt att skapa detta schema så att du kan spåra ditt lån.

Vad är ett amorteringsschema?

Ett amorteringsschema, ibland kallat en amorteringstabell, visar beloppen av kapitalbelopp och ränta som betalas för var och en av dina lånbetalningar. Du kan också se hur mycket du fortfarande är skyldig på lånet vid varje given tidpunkt med det utestående saldot efter att en betalning är gjord.

Detta gör att du kan se hela lånet från början till slut. Det är fördelaktigt för bil-, privat- och bostadslån och kan hjälpa dig att se resultatet av extra betalningar du gör eller överväger att göra.

Med en amorteringsschemamall för Microsoft Excel kan du ange grundläggande lånedetaljer och se hela schemat på bara några minuter.

Enkel lånekalkylator och amorteringstabell

För nästan alla typer av lån erbjuder Microsoft en praktisk amorteringstabellmall för Excel. Den innehåller också en kalkylator för återbetalning av lån om du funderar på att betala av eller refinansiera ditt lån.

Du kan ladda ner mallen, använda den i Excel för webben eller öppna den från mallen i Excel på skrivbordet.

För det senare, öppna Excel, gå till avsnittet Hem och välj "Fler mallar." Skriv Amortering i sökrutan så ser du den enkla lånekalkylatorn. Välj mallen och klicka på "Skapa" för att använda den.

Du kommer att se ett verktygstips i det övre vänstra hörnet av arket samt när du väljer cellerna som innehåller låneinformationen högst upp. Schemat har exempeldata som du enkelt kan byta ut.

Ange värdena på den angivna platsen överst på bladet inklusive lånebelopp, årlig ränta, låneperiod i år och startdatum för lånet. De skuggade mängderna i området nedanför beräknas automatiskt.

När du har angett ovanstående detaljer kommer du att se avsnittet om betalning, ränta och kostnad uppdateras tillsammans med schemat längst ner. Du kan sedan enkelt se hur mycket av din betalning som går till kapitalbeloppet och räntan med slutsaldot efter att du har gjort varje betalning.

För att hantera ytterligare lån eller använda kalkylatorn för att uppskatta ytterligare ett lån, kan du kopiera bladet till en ny flik.

Tredjeparts amorteringsmallar

Om du vill gå utöver det grundläggande, ta en titt på denna nästa mall från Vertex42. Med den kan du hantera din betalningsfrekvens, sammansatt period, betalningstyp och avrundning tillsammans med extra betalningar du gör.

Du har också två extra arbetsboksflikar där du kan spåra dina betalningar beroende på om obetald ränta läggs till saldot eller periodiseras separat.

Börja med att ange lånebelopp, årlig ränta, löptid i år och första betalningsdatum. Använd sedan rullgardinsrutorna för att välja ytterligare detaljer.

Ange eventuellt extra betalningar i schemat efter datum eller använd någon av de nämnda flikarna för att hantera dina betalningar. Du kommer också att märka en praktisk sammanfattningssektion uppe till höger för summor och uppskattade räntebesparingar.

Om du gillar idén med en mall som erbjuder mer som ytterligare betalningar, betalningsfrekvens och betalningstyp, men uppskattar lite bilder för din sammanfattning, är den här mallen för dig. Från Spreadsheet123 ger detta amorteringsschema dig de bonusar du vill ha tillsammans med ett bekvämt diagram.

Ange din grundläggande information i avsnittet Lånevillkor och använd sedan rullgardinslistorna för att välja dessa ytterligare detaljer. Alternativt kan du växla mellan vyerna Amorteringsschema och Betalningsschema och slå av eller på avrundning.

Ange dina ytterligare betalningar i schemat, kolla in den praktiska sammanfattningen högst upp och se en tydlig bild av ditt lån med kombinationsdiagrammet.

Kalkylator för bostadslån

Specifikt för hypotekslån, ta en titt på den här mallen från Vertex42. Du har alternativ för lån med fast eller rörlig ränta, kan se ditt saldo i slutet av ett visst år med betald ränta och kapital och kan ange detaljer om skatteavdrag.

Överst på mallen är packad med den information du behöver. Börja med att ange din grundläggande bolåneinformation, välj sammansatt period och betalningsfrekvens från rullgardinslistorna och se ditt saldo för vilket år som helst.

I mitten av mallen har du praktiska diagram för en snabb blick på ditt saldo efter år och räntehistorik.

Amorteringstabellen längst ner har platser för ytterligare betalningar under hela lånets löptid. Du kommer också att se skatterelaterade belopp om du bestämmer dig för att inkludera dessa uppgifter.

För ytterligare sätt att använda Excel för din ekonomi, titta på dessa funktioner för budgetering.