Så här stänger du av (eller på) Scroll Lock i Microsoft Excel


Ändra hur du rullar i dina kalkylblad!

Scroll Lock i Microsoft Excel gör att upp-, ned-, höger- och vänsterpiltangenterna antingen flyttas mellan celler eller rullar hela kalkylbladet. Vi visar dig hur du växlar mellan dessa funktioner på din Windows 10 eller 11 PC.

Vad gör aktivering och inaktivering av Scroll Lock i Excel?

När du inaktiverar Scroll Lock och trycker på piltangenterna låter Excel dig flytta mellan celler i ditt kalkylblad. Om du till exempel trycker på nedåtpilen går du ner i en cell i ditt kalkylblad. Detta är vanligtvis standardbeteendet och möjliggör snabb redigering.

Om du aktiverar Scroll Lock, å andra sidan, låter Excel dig rulla hela ditt kalkylblad istället för enskilda celler. Om du till exempel trycker på högerpilen rullar hela arbetsbladet åt höger.

Beroende på vilken funktion du känner dig bekväm med att använda kan du hålla Scroll Lock aktiverat eller inaktiverat på din dator.

Aktivera eller inaktivera Scroll Lock när du använder Excel

Ett sätt att växla Scroll Lock på Windows är att trycka på den dedikerade Scroll Lock-tangenten på ditt tangentbord. Den här tangenten är vanligtvis placerad i den översta första raden på ditt tangentbord, till höger om Print Screen-tangenten.

När du trycker på knappen kommer du att se Scroll Lock-lampan tänds på ditt tangentbord (om ditt tangentbord har ett). Detta indikerar att alternativet är aktiverat. För att stänga av Scroll Lock, tryck på samma knapp igen.

På en MacBook kan du använda tangentkombinationen Fn+Skift+F12 för att växla rullningslås.

Växla Scroll Lock utan tangentbord

Om ditt tangentbord inte har en dedikerad Scroll Lock-tangent, använd skärmtangentbordet för att aktivera eller inaktivera funktionen. Öppna det tangentbordet genom att gå till "Start"-menyn, söka efter "On-Screen Keyboard" och välja appen i sökresultaten.

När du ser det virtuella tangentbordet, för att aktivera Scroll Lock, klicka på ScrLk-knappen. Den blir blå och indikerar att låset är aktiverat.

För att avaktivera låset, klicka på samma nyckel igen.

Och det är allt som finns att använda Scroll Lock i Microsofts kalkylprogram. Vi hoppas att du tycker att det är användbart.


Visste du att du kan mappa om Scroll Lock-knappen för att göra den ännu mer användbar?